ЗА ДОБРОТО В ХОРАТА
 

Проекти

 • 03.11.2014г. 

  Фондация „Евроразвитие 2007" стартира проект „Обичам моето село и се грижа за него"

  Резюме на проекта

  „Обичам моето село и се грижа за него"

  Основна цел на проекта е да популяризираме и дадем пример за активно гражданство в действие, в малките населени места. Днес в България има 172 села, които са напълно обезлюдени, а повече от 1000 са с население между 10-50 души. Ние от фондация „Евроразвитие 2007" целим да дадем пример как активността на местната общност може да подобри средата, в която живее. Очакваните резултати от проекта са ангажираност и солидарност на местната общност, чрез озеленяване на обществени терени, по идея, проект и  изпълнение на местната общност; включване на младежи и деца, в изработването на арт градински фигури, които ще декорират градините. Информация за различни инициативи и финансирания , чрез които местни общности биха могли да подобрят средата, в която живеят, както и много друга полезна информация ще бъде поместена на специално разработения сайт. Проекта е надграждане на кампанията на Евроразвитие 2007 „Обичам моето село и се грижа за него" стартирала през 2013г.

  Проекта ще стартира с конкурс за избор на малко населено място, където ще се реализират дейностите по проекта. Конкурса е част от изпълнението на проект BG05/805„Обичам моето село и се грижа за него", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Повече информация за проекта и за Програмата може да намерите на:  www.ngogrants.bg

 • http://www.ngogrants.bg/public/portfolios/view.cfm;jsessionid=7905C06BDA3407AD0D7BFB30C055E060?id=1

 • 02.06.2014г.

        АТЕЛИЕ: "ПРИКАЗКИ ЗА ДОБРОТО"
        Деца с родителите им, заедно творихме приказни герои чрез техниката мокро       плъстене. Споделихме едни с други, какво добро сме видели, направили или видели               през изминалата седмица.
        Снимки на красотите, които сътворихме може да разгледате                    на https://www.facebook.com/Fondacya.Evrorazvitie.2007

 • 15.03.2014г.

  Партньор в детските зелени работилници
  Крис Върбанова, председател Фондация Евроразвитие: "Вдъхновени от идеята на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България за „Фестивал на зелените идеи", фондация „Евроразвитие 2007" се присъединява към инициативата им. На 12 и 13 Април в Южен парк София от 11 до 13 часа ще посрещнем децата с творчески занятия.
  Заповядайте на работилничката ни за аксесоари за градинско парти на 12.04.2014г., където ще изработим красиви градински фигури, които ще дарим. Както и на еко творческата ни работилничка от рециклирани материали. 
  Замисляли ли сте се колко боклук произвежда всеки един от нас? Добрата новина е че за някои от тях има втори шанс. Ще рециклираме по един артистичен и забавен начин. Желаещите да посетят работилничките да декларират желанието си с лично съобщение на фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/Fondacya.Evrorazvitie.2007 или на e-mail: eurorazvitie@outlook.com. "

  11 - 13 април 2014 г., гр. София, Южен парк
  ФЕСТИВАЛ НА ЗЕЛЕНИТЕ ИДЕИ '2014
  Под патронажа на кмета на гр. София, г-жа Йорданка Фандъкова

  ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА:
  Декоративни растения, Цветя, Ландшафтна архитектура, Инструменти и машини, Съоръжения, Градинско оборудване, Аксесоари, Торове и препарати, Поливни системи, Градински съдове и др.
  СЪПЪТСТВАЩА ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА от концерти, конкурси, детски зелени работилници, демонстрации и др.

  Организатор: Асоциация на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ)

  Можете да следите информацията за изложението чрез уеб-страницата на Асоциацията- http://nurserybg.eu/
  и на Грийн Фест'2014- http://greenfest-bg-2014.weebly.com/ • 1.11.2013 – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

  Фондация „Евроразвитие 2007" посрещна деня на Народните будители в гр. Кочериново. По програмата разработена от фондацията посрещнаха празника и в кметството на  с. Климент, и в Atelie de l'Art гр. София

  "АЗ ИСКАМ ДА СТАНА БУДИТЕЛ И СВЕТЪТ ДА Е ДОБЪР И ГРИЖОВЕН А ПЪК И ДА СЪМ МЪДЪР БЪЛГАРИН, ДА ЖИВЕЯ В МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО" - написа едно от децата, които посрещнаха с нас 1 ноември - Деня на народните будители в гр. Кочериново. Благодарим на г-жа Бицова, секретар на читалище "Пробуда 1919" за предоставената възможност да се докоснем до мъдростта на нашите български деца. Благодарим и на Мано Манов – кмет на с. Климент и на екипа на Atelier de l'Art.

Посетете фейсбук страницата ни за да разгледаде снимки от събитията:
https://www.facebook.com/Fondacya.Evrorazvitie.2007


 • 07.07.2013г. ТАНАБАТА


Фондация „Евроразвитие 2007" си постави за цел всяка година да запознава деца и родители с празниците на различни чужди култури. Защото колкото повече чужди култури познават нашите деца, толкова по широк мироглед ще имат те, толкова по – креативни, толерантни и разбиращи ще са. Миналата година за нас беше годината на Ирландия и празника Хелоуин, а тази година е на Япония и ТАНАБАТА (празник на желанията). 
На 7.7.2013г. в приказният двор на нашият домакин ЧДГ „Алиса" малки и големи имаха възможността да се докоснат до Японският празник Танабата и Японската култура . Всички се запознаха с древните корени на този празник, насладиха се на импровизирана театрална постановка ( с рисунки, на два езика – Японски и български), изработихме множество оригами и чухме приказка в хартийка за жерава; пяхме на Японски – песента на желанията; и станахме свидетели на претворяването на едно обикновено растения в бонсай, запознахме се с древното японско изкуство – бонсай; забавлявахме се от сърце , родители заедно с децата ни.

Благодарим на Японското посолство за предоставените от тях кимона, подаръци и цялостната им помощ за случването на празника. Благодарим и на ЧДГ "Алиса", която беше наш любезен домакин.

Написахме желания с добро и за добро и по стара японска традиция ги закичихме на бамбуково дръвче. • Кампания „Обичам моето село и се грижа за него" на фондация „Евроразвитие 2007" приключи първият етап от озеленяването на село Труд.


Цел на Кампания „Обичам моето село и се грижа за него" е да се даде пример какво можем да направим заедно, подобрявайки заобикалящата ни среда, да възпитаме естетика, усет към красивото, родолюбие, любов към природата у подрастващото население и не на последно място да гарантираме ангажираност към полезни дейности.

Идеята ни е да подкрепим творческата изява чрез културни проекти насочени към ученици и млади хора, местната общност и да облагородим околната среда. Кампанията е от съществено значение за промяната на цялостният облик на заобикалящата среда в района и разбираема необходимост за облагородяване на градинските пространствата в село Труд.

В инициативата се включиха 58 доброволеца и бяха засадени 836 растения на общо 8 площадки, две от които  са нови детски площадки. Бяха озеленени общински терени в красиви арт инсталации с цветя, многогодишни храсти и градински фигури от мозайка. Част от градинските фигури бяха изработени в ОУ " Св. Св. Кирил и Методии" от учениците в с. Труд. 

Колкото повече красота, цвят и чистота има около нас – в заобикалящата ни среда, толкова повече красота, цвят и чистота има и във вътрешният ни свят.

Фондация „Евроразвитие 2007" благодари за съдействието на Profi Credit,АПДРБ,  Гардения – 2006, Pro Plants, Геосим, Флоримекс, Home and garden, Иван Чиков.

Може да разгледате красивите градини в с.Труд на facebook страницата на Фондацията   http://www.facebook.com/Fondacya.Evrorazvitie.2007
 • Кампания " За доброто в хората"

В навечерието на 31.10.2012 – празникът на Вси Светии, Хелоуин или Огънят на мира –  в София, Пловдив и Варна малки и големи посетиха работилниците за деца и родители, посветени на доброто у хората. Събитията са част от националната кампания "За Доброто в хората", организирана от Фондация "Евроразвитие 2007", и се проведоха под патронажа на Н. Пр. Джон Роуан, Посланик на Ирландия.

Националната кампания „За Доброто в хората" е насочена към най-младите, чиято цел е, посредством участието им в разнообразни творчески инициативи и увлекателни истории, да бъдат провокирани към размисъл за Доброто в нас и около нас. Замисълът на инициативата произтича от това, че добрите дела и мисли са най-силното оръжие на хората в Нощта на Хелоуин, когато големи и малки пъдят злите сили от домовете и душите си.

Ето и някои от мъдрите мисли на децата относно Доброто:

„Добро е, когато уважаваш и обичаш хората около себе си. Не ги лъжеш и се отнасяш добре с тях."

„Когато правиш добро, ти се връща добро, някой прави добро за теб. "

„Уважавай всички, които познаваш, за да бъдеш уважаван."

„Трябва да си добър и честен, да не лъжеш, за да имаш добър късмет."

„Доброто живее при всички нас, добри."

И някои от другите имена на Доброто: Щедър. Мил. Грижовен. Благодарност...

Децата изпратиха и своите пожелания до всички хора на Земята: "Да бъдат добри, благодарни за всеки нов ден. Да бъдат винаги щастливи, усмихнати и винаги да са в хубаво настроение и никога да не се мусят, да не се карат и всякакви такива неща..." и още: „Да бъдат добри с другите. Да не се карат и да сътворяват много неща." 


Творчески работилници за децата от три български града на Хелоуин

Патрон на инициативата „За Доброто в хората" е Негово Превъзходителство посланикът на Ирландия в България г-н Джон Роуан


Националната кампания „За Доброто в хората" е насочена към най-младите, на които чрез творчество и увлекателни истории да говори за Доброто – в нас и около нас.

Замисълът на инициативата е да покаже, че добрите дела и мисли са най-силното оръжие на хората в Нощта на Хелоуин, когато големи и малки пъдят злите сили от домовете и душите си.  

Затова на Празника на Вси светии организаторите от фондация „Евроразвитие" отварят своите арт работилници за децата от София, Пловдив и Варна.

Входът е свободен за всички малчугани над 5 години и техните родители, които искат заедно  да изработят приказна украса за празника, да си направят тиквен фенер и да чуят древните легенди за Хелоуин.  Малките гости ще научат за древните келтски корени на празника, защо символа е тиквен фенер, както и интересната история на Джак и тиквеният фенер. Всяко дете, което си донесе тиква ще получи помощ, за да я превърне в приказен символ на празника.

На 31 октомври (сряда) децата от София са добре дошли в Зала 73, на ул. "Княз Борис I"73, където работилницата за деца и родители ще отвори врати в 16:30 часа.

Домът на Учителя ще посрещне малките пловдивчани от 16 часа за арт работилница за деца и родители.  Сградата се намира в Стария град, на адрес ул. „Петко Р. Славейков".

Работилница за деца и родители във Варна също отваря врати в 16 часа на 31 октомври на адреса на Хипо учебен център - ул." Парижка Комуна" 1.

Домакините от фондация „Евроразвитие" са решили да запишат мислите на децата за Доброто и да издадат книжка под надслов „МЪДРОСТТА НА НАШИТЕ ДЕЦА – за Доброто в хората".

Събитията са под патронажа на посланика на Ирландия Н. Пр. г-н Джон Роуан и се организират с подкрепата на варненския Учебен Център Хипо, Национално движение за образованието " Хр. Г. Данов" и Съюз на учителите пенсионери, гр. Пловдив.

Фондация „Евроразвитие" благодари за съдействието на Career speeder, Human way, Equinox Partners ( консултантски компании, подкрепящи личностното и професионалното развитие на хората) и  магазини за худовници  „Импресия".


6. Вдъхновени от идеята за преобразяване на паркинг местата във временни публични пространства с нетрадиционно предназначение от фондация Евроразвитие и Центрове АВАТАР се присъединяват към инициативата на фондация Credo Bonum. Екипът на фондация "Евроразвитие 2007" припознава човешката креативност като социален фактор, допринасящ за развитието на културата на индивидуално и групово ниво, стимулиращ интеграцията на отделните индивиди и общности в обществото. Креативните методи подпомагат социалната адаптивност, превенция са на агресията и насърчават самостоятелното мислене и творчество.  

На 21-ри септември 2012  посрещнаха на двете си паркинг места на ъгъла на ул. „Любен Каравелов"  и  „Г.С. Раковски" всички, които желаеха да се присъединят към творческа им работилница.

При изключително тежки атмосферни условия съхранихме творческия порив и дадохме зелена светлина на въображението си с подръчни средства и материали, които подлежат на рециклиране, като направихме арт-работилница на Изтока&Запада: 1. Митко направи маса от пресован картон и след това ни разгря със СмехоЙога 2. Вананда извади на показ човешка емоция от дървото и междувременно направи уникална къща от пресован картон, канап и стреч-фолио 3. Крис сподели табуретка от пластмасови бутилки и ни научи как да правим романтични цветя от салфетки 4. Силви сподели усещането за Китайски Червен Дракон и ни предаде първи уроци по китайска калиграфия 5. Боби ни увлече във вихъра на арт-изкуството с превръщането на пластмасова бутилка в истински шедьовър 6. Диди, Веско и Живко ни нагостиха със здрава храна и топли чайчета 7. Събрахме се част от GreenTeam България и порисувахме по "оградата" АВАТАРци в Действие - Стефи, Димо, Ива и всички от групата, която виждате. Този Park(ing) Day се случи благодарение на инициативата на CREDO bonum и предоставените материали от ПЕЧАТНИЦА СПЕКТЪР АД.

Фондация Евроразвитие изказва благодарността си към центрове Аватар, за тяхният ентусиазъм и партьорство.

Фондация Евроразвитие изказва благодарността си към фондация CREDO BONUM5.Обучение на директори и учители от област Пловдив на тема:"Борба с агресията., с преподавател гл.ас.Огнян Койчев.Целта на обучението е :

Да разкрие спецификата и регулативните механизми на агресивните прояви в училище
Да представи модели за преодоляване, корекция и превенция на агресивното поведение в училище.


4.Обучение на директори и учители на тема:"Социални умения", с преподавател гл.ас. Албена Александрова. Учебната програма включва:
запознаване на участниците с актуални тенденции в международен и национален план, относно овладяването на социалните умения на учениците.
Социална компетентност, ключови компетенции за учене през целия живот.Практически модели за усвояване на социални умения.


3. Обучение на директори и учители на тема: „ Гражданското образование в съвременните образователни условия", с преподавател д-р. С. Коева. Тематичните направления на обучението са:
Методологични и социално-педагогически основания за актуалността и значимостта на проблема на гражданското образование на учениците
Основни понятия и термини в идеята за гражданското образование
Система на гражданското образование в Българското училище
Съдържание на образованието за демократично гражданство

2. Обучение на тема :„ Интегриране на деца и ученици със специални образователни потребности", с преподавател доц.д-р. Виолета Боянова.
Темите по програмата са следните:  
Диагностични маркери аутиз ХАДВ – работа с въпросници и други диагностични материали
Сензорни увреди и обучителни трудности
Хиперактивност и дефицит на вниманието 
Емоционално-поведенчески разтриойства и обучителни трудности
Дислексия на развитието или специфични обучителни трудности
Аутизъм
Дисфазия на развитието и обучителни трудности

 1. Обучения по:" Автоматизация на чертожно-конструкторската дейност с AutoCAD", с обучители гл.ас.инж. Георги Атанасов и гл.ас.инж.Димитър Георгиев
Цел на обучението : е запознаване с възможностите на CAD – продукта AutoCAD за създаване на графични документи и усвояването на основните техники и похвати похвати на работа, необходими и достатъчни за самостоятелна професионална работа. Завъпшилите курса получават основата за осъвършенстване и задълбочаване на уменията чрез самоподготовка, както и за преподавателска работа.

Този уебсайт е осъществен с помощта на www.ngobg.info